A futás tudományosan igazolt pozitív hatásai

A futás tudományosan igazolt pozitív hatásai

A rendszeres időközönként és megfelelően felépített futás segít abban, hogy fittebbek, ellenállóbbak, kitartóbbak legyünk. De ezeken túl még boldogabbak is leszünk. Tudományos kutatások mutatták ki, hogy a rendszeres futás milyen pozitív változásokat hoz a szervezetünkben.

Mára  a futás talán az egyik legnépszerűbb sport az emberek körében, hiszen akár otthon, nyaraláskor, üzleti úton stb… mindig lehet futni. Bárhol lehet találni olyan területet, ahol átmozgathatjuk magunkat egy kellemes kocogással, futással.  Bármilyen életkorban és edzettségi szinten is élvezetes lehet.

Megkülönböztetünk intenzív gyaloglást, kocogást és futást ebben a sportolási formában. A kalóriaégetést a sebesség, az idő, a test tömege, valamint a futó edzettségi szintje határozza meg. Különbség van az edzettség és az állóképesség között. Az edzettség a szervezet futásból eredő terheléshez való alkalmazkodását jelenti, míg az állóképesség azt jelenti, hogy akár egy órás folyamatos erőkifejtésre is alkalmassá válik a szervezet az edzések során.

 A futás következtében a szív erősödik meg legelőször és természetesen a tüdő. De hatással van az idegrendszerre is. Erősíti az immunrendszert, csökkenti az asztma kialakulásának esélyét, egyensúlyba kerül általa az anyagcsere is. A hormonokkal kapcsolatban is pozitív változás következik be. Fokozza a növekedési hormon elválasztását ez abban segít, hogy az öregedési folyamatok lelassuljanak. Emellett a futás hatására endorfin szabadul fel, amely az általános boldogságérzetért felelős a szervezetben. Ezért a boldogságérzésért azért meg kell dolgozni, mert a futás negyvenedik perce körül indul be. Viszont azt követően akár több órán keresztül és érezhető a hatása. A stressztűrő-, valamint a monotónia tűrő képesség is erősödik. Persze nem utolsó sorban a test kinézete, a külső megjelenés is folyamatosan javul, ami szintén a jó közérzethez kapcsolódóan segít.

Komplexen átmozgat mindent, javítja az inak és az izületek teherbírását, a csontritkulásra is jó hatással van.

Hogyan érdemes kihozni magadból a maximumot?

Először is a futáshoz ajánlott egy megfelelő futópadot választani, hiszen így biztos lehetsz abban, hogy a jól felépített edzésedet nem fogja semmilyen időjárással kapcsolatos akadály hátráltatni. Érdemes a piacon lévő futópadok közül többet is összehasonlítani. Az otthoni futópadot bármikor használhatod, a legnagyobb kánikulában, ha rengeteg a szúnyog és kint képtelenség létezni is, nem hogy futni. Ha jégeső, vagy orkán tombol odakint. A futópad mellett természetesen választhatod, hogy néha a természetben is kocogsz, de aki komolyan gondolja, hogy felépít egy edzéstervet, annak érdemes beruháznia egy jó gépre, mert megéri.

Ha az eszközöd és a feltétek már adottak, akkor érdemes negyed órás gyors gyaloglással kezdeni, majd ezt követően fokozni a terhelést és az időtartamot. Egészen addig, amíg alkalmas leszel 60 perces folyamatos futásra. Amikor már az állóképesség megfelelő, akkor pedig át lehet térni az intervall edzésekre, amivel akár 30 perc alatt is ugyanolyan hatékonyság érhető el, mint 1 óra alatt.

Posted on