A művészeti alkotás szerepe a pszichés egészségben

A művészeti alkotás szerepe a pszichés egészségben

A művészet szerepe nem is gondolnánk, hogy milyen fontos lehet az egyes emberek pszichés fejlődése, vagy gyógyulása szempontjából. Egy 2017-es tanulmány megállapította, hogy a kórházi környezetben bemutatott művészet hozzájárult egy olyan környezethez, ahol a betegek biztonságban érezték magukat. Szerepet játszott a szocializáció javításában és a kórházon kívüli identitás fenntartásában is. Az orvosok megjegyezték, hogy a mentális betegségben szenvedő személyek gyakran rajzokban és más műalkotásokban fejezték ki magukat, ami sokakat arra késztetett, hogy felfedezzék a művészet mint gyógyító stratégia alkalmazását. Azóta a művészet a terápiás terület fontos részévé vált.

Az emberek évezredek óta támaszkodnak a művészetekre a kommunikációban, az önkifejezésben és a gyógyulásban. De a művészetterápia csak az 1940-es években kezdett hivatalos formává válni.

A művészetterápiával sokféle mentális rendellenesség és pszichés distressz kezelhető. Sok esetben más pszichoterápiás technikákkal együtt alkalmazható, például csoportterápiával vagy kognitív-viselkedési terápiával.

A művészetterápia hatékonyságára sok tanulmány született az évek során. Az egyik tanulmányban rákos betegeket vizsgáltal és megállapították, hogy ez a technika segített az orvosi kezelés alatt álló rákos betegek életminőségének javításában, és enyhítette a különféle pszichológiai tüneteiket. Ezért a szakemberek úgy gondolják, hogy bármilyen akár egyszerű alkotási tevékenység, mint festés, vagy színezés is már nagyon jótékony hatással lehet az alábbi esetekben:

Súlyos stresszt tapasztaló felnőttek,

magatartási vagy szociális problémáktól szenvedő gyermekek,

gyermekek vagy felnőttek, akik traumatikus eseményt tapasztaltak,

tanulási zavarokkal küzdő gyermekek,

agyi sérülésben szenvedő egyének,

mentális egészségi problémákkal küzdő emberek stb…

A fenti problémák mellett van másféle megközelítésben értelmezett olyan állapotok, amelynek kezelésére a művészetterápiát alkalmazhatjuk, ezek az alábbiak:

Az öregedéssel kapcsolatos kérdések,

szorongás,

súlyos betegségek,

depresszió,

étkezési rendellenességek,

érzelmi nehézségek,

családi vagy párkapcsolati problémák,

egészségi állapot,

egyéb orvosi problémákkal összefüggő pszichológiai tünetek

pszichoszociális kérdések,

feszültség stb..

Hogyan működik a művészetterápia?

A művészetterapeuta számos művészeti módszert alkalmazhat, beleértve a rajzolást, festést, szobrászatot és kollázst az ügyfelekkel, a kisgyermekektől az idősekig. Ügyfelek, akik érzelmi traumát, fizikai erőszakot, családon belüli bántalmazást, szorongást, depressziót  élnek vagy éltek át és ettől pszichológiai problémákat tapasztalnak önmagukon, nekik előnyös lehet, ha kreatívan fejezik ki magukat. Gyakran nem is tudják, hogy épp mi történik, de annak ellenére le tudnak zajlani fontos lelki folyamatok a tevékenység során.

Akár egy egyszerű kifestő letöltésével és kinyomtatásával nagyszerű eredményeket lehet elérni, hiszen a színezés nem okoz a legtöbb emberben olyan típusú stresszt, ahol azt érzik, hogy az ő alkotásuknak bizonyos követelményeknek meg kell felelnie. Színezésre szinte mindenki szívesen vállalkozik. Nem nagyon eszközigényes, hisz egy kifestőt könnyen ki lehet nyomtatni és a színes ceruzák sem okoznak nagy költségeket. Ellenben mikor valaki színez, akkor a fókusza által a jelenbe kerül, ami mint nagyon jótékony hatással van azokra az emberekre, akik érzelmileg nem stabilak.

Posted on