Innováció az acélipar területén – Hadfield steel

Innováció az acélipar területén – Hadfield steel

A környezettudatos szemléletmód és fenntartható fejlődés az acélipar területén is egyre kiemeltebb figyelmet kap. Az acélipar fejlődése azért fontos makrogazdasági szempont, mert kihat sok kapcsolódó iparág fejlődésére is. Az állami szervek, az egyetemi kutatóközpontok és a szakemberek összefogásával folyamatos kutatási fókuszpont az ipar ezen területe. A kutatási célok nem csupán globálisan, a környezetvédelem és fenntarthatóság szempontjából kerülnek meghatározásra, hanem magának az acélnak az edzettsége és felhasználhatósága is sok kutató témája a nagyvilágban. A támogató hozzáállás és összefogás eredményeképpen az iparág szerteágazó területein sok innovatív megoldás lát napvilágot.

 

Az elmúlt években tett kutatások és befektetések eredményeképpen nem csupán a gyártás során szükséges energiafelhasználást és károsanyag kibocsátást sikerült a környezettudatos szabályozás miatt csökkenteni, hanem a fenntarthatóság vonatkozásában is egyre jobb minőségű acélt sikerült előállítani. Jó példa erre az, ha az Eifell-tornyot a mai szakemberek építenék fel, a kifejlesztett alapanyagokból, az acélból csupán egyharmad rész alapanyagra lenne szükségük ahhoz képest, amennyiből régen a tornyot megtervezték és felépítették a mérnökök. Az autógyártásban is fontos kritérium, hogy az élet védelme érdekében igen hatékony ütközési ellenállást tudnak biztosítani azzal az acéllal, amiből az autó karosszériáját alakítják ki. Mindezt teszik úgy, hogy vékonyabb lemezekből is sikerül megoldani az autó kialakítását ugyanolyan (vagy magasabb) ütközési ellenállással. Ezáltal az autó könnyebb lehet, a biztonság mellett fokozzák ezzel az üzemanyag (energiafelhasználási) és egyéb menetdinamikai hatékonyságot.

 

Az acélhoz kapcsolódó iparágakban igen jelentős tőke van, így a befektetők is támogatják a hasonló innovatív lehetőségek kutatását. Ahol befektetési támogatás van, ott az innováció mentén is egyre több lehetőség nyílik a fejlődésre. Megfigyelhető trend, hogy a befektetők az iparág további részein is pozitívan állnak a fejlődés mellé és támogatják a mezőgazdasági- és egyéb ipari gépek alapanyagainak innovatív megoldásait is. Valamint a védőruházat acélmegoldásainak kutatásával magának a munkaerőnek a védelmét is hatékonyabbá teszik.

 

Az autógyártáson és az épületszerkezeteken kívül további területek is fejlődnek. Ilyen innovatív kutatási eredmény például a X120Mn12, 1.3401 Hadfieldsteel elnevezésű acél, melyeket nagy szén-dioxid tartalom jellemez és átlagosan magas mangántartalom. Ezek függvényében jó hajlékonyság és ütésállóság, dinamikus terheléseknek való magasfokú ellenállás jellemzi ezt az acélt. Fontos kritérium még az iparág sok területén, hogy nem mágneses acél. Innovatív megoldás ez olyan berendezések és gépek számára, amelyek dinamikus és nagy felületi nyomásnak vannak kitéve. A technológia során bevezetett művelet, mely keményíti az acélt olyan szilárdságot biztosít, melyek ezeknek a nehéz gépeknek működés közbeni leginkább megterhelt munkafelületét teszi edzetté. Ezzel a gépek fenntarthatóságát, működési idejét és biztonságosabbá tételét tudták elérni a kutatások során. A humánerő védelme érdekében is egyre jobb minőségű védőruházatot tudnak biztosítani az ilyen alapanyagokból. Acél talpbetéteket, és szemüvegek is készülnek már ilyen minőségű acélból.

 

Posted on