Az öltözködésed támogathatja a karriered?

Az öltözködésed támogathatja a karriered?

Gyakran azt mondják, hogy olyan ruhát viselj, ami az alkalomhoz illő és még neked is előnyös. Az élet minden területén érdemes ezt figyelembe venni. A legtöbb profitot a munkahelyen hozhatja ez az igazság számodra.  Az életnek ezen a területén találkozik leginkább az egyéniség és az alárendeltség kettőse. Itt komoly pénzek csilingelhetnek a pénztárcádba, ha eléred a megfelelő megítélést és szimpátiát. Legjobb ezt úgy tenni, hogy közben még a saját stílusodat is megtalálod.

Mi a legjobb módja annak, hogy elérd a pozitív külső megítélés és a saját stílusod közötti egyensúlyt?

Miért olyan fontos az öltözködés a munkahelyen?

Az egyik legfontosabb karrier szabály: ne ahhoz a munkához öltözz amid van, hanem ahhoz, amit szeretnél, hogy legyen. Ez a bölcsesség arra int minket, hogy mi mindig egy meghatározott fiókba kerülünk a kollégáink és a főnökeink megítélése alapján. Ha én jobban öltözködöm a munkahelyemen, mint ami a mostani pozíciómban elvárás, akkor én egy jelet küldök a többi ember felé, akik körülöttem vannak. Azt küldöm, hogy hajlandó vagyok a munkámba fektetni. Elébe menni az adódó lehetőségeknek, amelyek már talán nincsenek annyira távol. Hidd el, hogy ezeket a jeleket a jó vezetők megfelelően veszik.

A munkahelyi íratlan szabályok könyörtelenek ha tetszik, ha nem. Determinálnak megkérdőjelezhetetlen pszichés belső folyamatokat. De a világ így működik. Jobb ha elfogadod és az előnyödre használod.

Hogyan öltözködj a karriered érdekében?

Az, hogy jólöltözött vagy az egy dolog. A külső megjelenésed segíthet abban, hogy egyfajta brand-et építs magad köré a cégénél. Ez akkor méginkább jó megoldás, ha olyan multi cégnél dolgozol, ahol a vezetőségi folyosón az emberek nem ismernek személyesen, esetleg még névről sem.

Ebben az esetben van lehetőséged, hogy kitűnj a tömegből a stílusoddal. Vannak olyan emberek, akik kockás ing viselöi érdekes színekben, másoknak viszont az egyszínű ing tetszik és az érdekesebb nyakkendőkkel frissítik a stílusukat. Ezekkel lehet megalapozni az egyéniséget, ez építi a brand-et. Hiszen lehet, hogy a felsőbb vezető a nevedről nem ismer, de mondhatja azt, hogy: „… nem ismerem a nevéről, de arra az emberre gondolok, aki mindig vasalt kockás inget visel…”. Aki azt el tudja érni, hogy már ilyen státusza legyen a vezetőinél, az a kolléga sokkal több figyelmet kap a többiekhez képest.

A vezetők sokkal inkább tudnak asszociálni egy konkrét személyre a megjelenése alapján. „Oh az az ember a kockás ingjében, aki mindig olyan nagyszerű előadásokat tart... Nagyon úgy tűnik, hogy elegánsan tudja megoldani a témakörében felmerülő akadályokat.”

Az, hogy milyen ing, nyakkendő és öltöny jó neked, azt nem lehet általánosítani. A fontos, hogy előnyös legyen és a te ízlésednek is megfelelő. Ha kényelmesen érzed benne magad, az már fél siker. A siker további tényezői, hogy megtanulod kiválasztani, ami a te típusodnak megfelelő. Például sötét hajú embereken teljesen máshogy néz ki az élénk színű ing, mint a szőkéken. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a PR osztályon hamarabb megengedett a színes öltöny, mint az audit osztálynál. Ezt az aspektust is érdemes figyelembe venni.

Találd meg a saját stílusod. Ha egyszer sikerült, akkor köteleződj el mellette hosszútávon. Hidd el megéri!

Posted on