Az adóterhek is lehetnek az okai a külfödre való menekülésnek?

Az adóterhek is lehetnek az okai a külfödre való menekülésnek?

Sokat írtunk mostanában a külföldi munkákról. Leginkább Németországgal és Ausztriával kapcsolatban. Ez a téma nagyon sok magyar állampolgárt érint, hiszen külföldön próbálnak nagyon sokan szerencsét. Az a tény, hogy egy magyar ember, akinek esetleg még nagyon jó végzettsége is van és természetesen sok és megfelelő munkatapasztalata és mégis úgy dönt, hogy külföldre megy, annak nagyon sok oka lehet. Szerteágazó indokok összessége legtöbbször amiért meghozza valaki ezt a nehéz döntést. Amiért szomorú az az, hogy legtöbbször pont azok az emberek lépnek és vállalják az új kihívásokat, akik innovatívak és mernek a komfortzónán túl is lépéseket tenni egy jobb és szebb jövő teremtésének reményében.

Ezek az indokok sokszor a gyerekek, hogy nekik már könnyebb jövőjük lehessen, hogy ők bele tudjanak nőni egy másik kultúrába, hogy ne érezzék azt, hogy idegenek abban az új világban. Sokszor a közhangulat az amiért lépnek. Magyarországon a legtöbb ember panaszkodik és valahogy nem lehet levegőt kapni. Persze sokan érzik jól magukat, de valahogy a demokratikusabb szív nem olyan könnyen talál megoldásokat a mai Magyarországon.

Az is nehéz lehet, hogy az átlagbérek alacsonyabbak, mint a körülöttünk lévő országokban és az adózási rendszerünk is igen súlyosan megvágja a pénztárcánkat. Amikor külföldön vagyunk azt tapasztaljuk, hogy egy németországi egyedülálló anyának is sokkal egyszerűbb az élete, természetes, hogy akár négy órában dolgozik csak és mégis ki tudja fizetni az albérletet és rendes életszínvonalat tud biztosítani a gyerekeinek. Ha vállal néhány este másodállást, akkor egyértelmű, hogy a nyaralásra és egyéb hasonló kiadásokra is telik neki. Magyarországon ma ilyen lehetőségek nincsenek sajnos.

Aki külföldre megy, annak érdemes a munkavállalással kapcsolatban sok nézőpontot végiggondolni. Ezeket már egy előző cikkeimben kifejtettem. Itt most egy kicsit arra szeretnék ránézni, hogy a német gazdaságban hol érdemes utánanézni az adózásnak. Hiszen adózni bármelyik országba megyünk, biztos hogy kell. Viszont meglepő módon bármelyik jobban teljesítő gazdaságot nézzük, akkor azt látjuk, hogy nem olyan magasak az adóterhek mint Magyarországon. Sőt azt láthatjuk, hogy a kezdő vállalkozásoknak bizonyos bevételig egyáltalán nem kell adót fizetniük. Magyarországon ez jelenleg 50 ezer forint havonta plusz még az iparűzési adó, amit a helyi önkormányzatnak kell befizetni.

Amikor valaki egyéni vállalkozásba kezd, akkor az elején annyi időt, energiát és pénzt kell befektetnie, hogy örül, ha van valamennyi bevétele ahhoz, hogy saját magának valamennyit a megélhetésére kivegyen a cégből, de itthon azonnal terheli őket az adófiezetési kötelezettség is. Külföldön jellemzően bizonyos összeghatár felett kezdődik és növekszik az adóteher, ami sokkal humánusabb és a vállalkozási kedvet támogató megoldás.

Aki további adózási cikkekről érdeklődne, javaslom a https://blogmax.at adózási blogot, itt sok adózással kapcsolatos érdekes cikk elérhető.

Posted on