Az agy és a hozzá kapcsolható intelligencia területek

Az agy és a hozzá kapcsolható intelligencia területek

Az elgondolkodtató feladatok, kvíz játékok, keresztrejtvény vagy bármilyen agyat megmozgató feladat akár térben való tájékozódás, akár zenélés, vagy művészeti tevékenység, mind mind hozzájárul az egészséges agyi egyensúly fenntartásához. A mentális fittség minden korosztálynak fontos kihívás.

Napjainkban nem csupán IQ elnevezésű intelligenciában mérhető csak egy-egy képesség. Az agyat kutató tudósok kimutatták, hogy az agy többféle módon képes működni és ez minden embernél más-más módon erősebb. A Harvardi Egyetemen dolgozták ki azt, hogy több fajta intelligencia létezik ilyen szempontok alapján. Jelenleg 9 ilyen intelligenciát tartanak számon.

Természetesen van a matematikai-logikai intelligencia, amely az analitikus gondolkodás képességének magasfokú jelenlétét jelzi az agyi tevékenység során. Ezek a típusú emberek nagyon jól átlátnak helyzeteket és érvelni is jól tudnak.

Van az úgynevezett zenei- vagy muzikális intelligencia. A ritmus, annak létrehozása, vagy visszaadása igen könnyen megy ezeknek az embereknek. Érdekes módon a zenei intelligencia szervesen kapcsolódik a matematikai-logikai intelligenciához.

Van olyan intelligencia, amely a verbális készségeket és az információ feldolgozásának módjára ad igen magas agyi összefüggéseket igénylő adekvát válaszokat. Az összetett eszmék és gondolatok kifejezése igen erőssége az ilyen embereknek.

Van aki vizuálisan tud leginkább gondolkodni, nála a térbeli intelligencia igen magas fokon áll. A mentális képalkotás és aktív képzelet jellemzi ezeket az embereket. Ezt a fajta intelligenciát a művészetekkel lehet fejleszteni.

Vannak, akik a testüket tudják nagyon hatékonyan irányítani és különböző fizikai képességeik igen szofisztikált szinten állnak. A szem-kéz koordináció és az időzítés nagyon jól működik náluk.

Van intraperszonális és interpeszonális intelligencia is, mások, vagy önmagunk érzelmeinek magasfokú észlelése áll itt a fókuszban. Azok az emberek, akiknek ez a fajta intelligenciája magas, azok cselekedete jellemzően összhangban van azzal amit gondolnak és mondanak. Elsődleges számukra, hogy motiváltak legyenek.

Egzisztenciális intelligencia is létezik, ezek legtöbbször filozófikus beállítottságú emberek, akik szeretik megkérdőjelezni a világot.

És utoljára, de nem utolsó sorban létezik a természeti intelligencia, amely talán a legkevésbé ismert és analizált intelligencia. Az ilyen típusú ember határozza meg azokat a dolgokat, ami a természetből eredeztethető. Az evolúciós történelmünkhöz ösztönösen vonzódó emberek rendelkeznek ilyen fajta intelligenciával.

A fentiek alapján érdemes végiggondolni, hogy milyen típusú intelligencia terület az, amely közel áll hozzánk. Melyiket érdemes fejlesztenünk és mivel. Természetesen nem muszáj mindenkinek minden területen kiemelkedően teljesíteni. De azért az ember életében jó, ha ezek a területek valamilyen szinten és szempontból egyensúlyban vannak.

A legelterjedtebb feladatok természetesen ebből pár intelligenciát fejlesztenek jobbára. Ilyen fejlesztő feladatok már nagyon sok magyar és külföldi oldalon elérhetőek. Külföldi oldalon a Denksportaufgaben kulcsszóra érdemes rákeresni annak, aki ebben a témában szeretne jobban elmélyedni

Posted on