Elkezdődött a vadásszezon, Te vadászként milyen részletekre figyelsz?

Elkezdődött a vadásszezon, Te vadászként milyen részletekre figyelsz?

Vége van az idei, nagy forrósággal átvonuló nyárnak, megérkezett a csendesebb és egyre hidegebb ősz. Ősszel nem csupán az iskola kezdődik el, hanem ebben az időszakban a vadászok is előveszik a becses gúnyát és kezdetét veszi a vadásszezon.

Az Igazi vadász szív a nagyvadfajok iránt dobog. Persze az apróvadfajok vadászata is jó időtöltést jelent, de a nagyvadak azok, amelyek igazi trófeával kecsegtetnek. És valljuk be, hogy minden vadász álma az igazi trófea, ami az ő kitartását és sikerességét is bizonyítja. Ezzel valahogy értelmet és kielégülést nyer az az ősi férfias vágy, hogy hajtsák, majd elejtsék a vadat. Ők legyenek azok akit a zsákmányt birtokolják.

Pár vad tekintetében tavasszal is lehet vadászni, vagy akár egész évben, de ősszel van a leginkább szezonja a nagyvadaknak, ekkor engedélyezik a vadászkamarák leginkább a nagyvadfajok vadászatát. Ez a legalkalmasabb időszak a vadászatra, azon túl, hogy az őszi erdő is rengeteg szépséget rejt magában.

Szeptember elsejétől, október végéig lehet érett gímszarvasbikára vadászni. Tehénre és borjúra egészen a február utolsó napjáig. Az október a dámbika hónapja, érett bikára október elsejétől november végéig lehet, míg tehénre és borjúra itt is tovább, január és február végéig. A vaddisznó és a szikaszarvas egész évben vadászható.

A vadászoknak nem elég, hogy ismerik a vadásszezont és mikor milyen állatot szabad épp kilőni. Fontos ismerniük azt is, hogy milyen módon érdemes megfigyelni és elejteni az adott vadat. Elengedhetetlen a megfelelő vadászfegyver és természetesen a fegyvertartási engedélyek megszerzése. Amikor minden engedély rendben van, akkor kezdetét veheti az igazi vadászat.

A vadászat során sok múlik a szerencsén, a terepen, a tapasztalaton, de a legtöbb talán a megfelelő ruházaton. A vadászat igazi, kemény, férfias sport. Szükséges a kitartás, a figyelem, a fegyelem és a fizikai erőnlét is. Gyakran mozdulatlanul, árnyékban, vagy egy vadlesen kell kihegyezett érzékekkel várakozni. Nem szabad mozogni, még a légvételre és a zajra is figyelni kell.

Alapszabály, hogy olyan felszereléssel nem szabad elindulni, ami nem bírja az őszi- sokszor téli időjárás viszontagságait. Kiemelten fontos, hogy a szél-, napsütés, eső, hó hatásokkal szemben minél inkább ellenállóbb ruházata legyen egy vadásznak. Az olyan cipők, zoknik, vagy kesztyűk, amik átengedik a vizet, vagy nem tartják a meleget gyakran a vadászat kudarcát jelenthetik.

A vadászati öltözékre is oda kell figyelni a sikeres vadászathoz. Egy jó ruha mindig védelmet nyújt, megfelelően alkalmazkodik minden helyzethez és a magas követelményeknek is megfelel.

A skandinávoknál meglehetősen zord körülmények között zajlanak a vadászatok, így a skandináv ruházati cégek igen jó minőségű ruhákat készítenek. Ilyen cég a Härkila, amely különösen magas minőségű szél- és időjárási hatásokkal szembeni ruházatokat gyárt. Az ár szempontjából minőségi, felsőkategóriás prémium termék. A jó vadászat érdekében mindenképpen érdemes a minőséget választani.

 

Posted on