Géptervezés a 21. században

Géptervezés a 21. században

Volt már úgy, hogy egy professzionálisan és percízen működő gépet látott és érezte, hogy ez az ön cégénél is nagyon hatékony megoldás lehetne? Tudja, hogy mindez egy letisztult és jól átgondolt mérnöki munka eredménye általában és nem lehetetlen elérni senki számára sem.

A termelésben legtöbbször a gépek kapják a legnagyobb szerepet napjainkban, hiszen az emberi kéz munkáját jellemzően kiszorítják az ipar területéről. Sokszor égető feladat, hogy hatékony géppark álljon a rendelkezésre, mert a tulajdonosok pénztárcája nagyon megérzi, ha a termelés nem hatékony. Ha gépek tervezése és cseréje a cég stratégiájának része, akkor fontos szempont az is, hogy a termelés a lehető legkisebb időre álljon le. Emellett nem mindegy, hogy milyen költségvetéssel kerül megtervezésre és elkészítésre egy adott termelősor. A bekerülési költség mellett még az időtényező is sokszor kardinális kérdés, hiszen a termelés nem állhat le. Vagy ha igen, akkor minél kevesebb időre, előre tervezett lépések és célok mentén.

Sok automatizálással, gyártósorral, termeléssel, anyagmozgatással, alkatrészgyártással és még számos hasonló feladatot ellátó cégnek nincs megfelelő tervezői bázisuk. Így kénytelenek kiszervezni ezt a feladatot. A feladat legtöbbször felmérésből, tervezésből, anyagbeszerzésből, legyárttatásból, összeszerelésből és a beüzemelésből áll.

A gépek tervezése az egy nagyon percíz mérnöki szakmához kötött feladat. Jellemzően multinacionális vállalatok tudnak gépeket terveztetni, de a piacon jelen lehet a középvállalkozási szektorban is ez az igény. A megfelelő hangsúly az elvárt célok megfogalmazásán van, majd a tervezés és a gép készítése a következő lépés.

Nagyon sok múlik egy vállalkozásban azon, hogy a termeléshez használt gépeik mennyire jól átgondolt és elfogadható költségvetésű feladatokat tudnak ellátni a célcsoport igényeihez mérten a optimális végeredmény érdekében. Ehhez fontos cél, hogy egy tervezés során a termelési folyamatokat a tervező teljes mértékben megértse és átlássa.

Milyen feladatokat várnak el egy professzionális géptervezőtől?

-          profi minőségű terveket tudjon készíteni és természetesen elvárják tőle, hogy

-          gépészeti szaktanácsadást is adjon egy esetlegesen hatékonyabb, jobb munkamenet elérésnek érdekében,

-          ha a meglévő technológiák ismerete mellett a technológiát egy új és korszerűbb géppel lehet fejleszteni, akkor ehhez egyedi ötleteket és terveket is várnak egy gépészmérnöktől,

-          lépésről-lépésre történő állapotfelvételt,

-          tervezési lépések meghatározását,

-          precizítást a megbeszélések és a határidők betartását illetőleg,

-          megfelelő tervezői rendszerrel végzett látványtervet és konstrukciót,

-          az alkatrészek és pótalkatrészek meghatározását, azok beszerzéséhez és összeállításához beszállítókat és költségkalculációt,

-          mérhető költséghatékonyságot és optimalizálási eredmény tervet.

Természetesen mindig a felsővezetésnek kell döntenie azzal kapcsolatban, hogy a géptervezés valóban jelentős-e, vagy csak luxus. Sokszor azt is figyelembe kell venni, hogy ki tud-e élő munkaerőt váltani a gép.

Amennyiben a témáról bővebben külföldi információt szeretne a keressen a Maschinendesign szóra a keresőben, sok érdekes cikket talál.

Posted on