Hogyan lehet felgyorsítani a beragadt bitcoin tranzakciót?

Hogyan lehet felgyorsítani a beragadt bitcoin tranzakciót?

A bitcoin a 2008. évi bankválságot követően jelent meg a 2009. év elején és Satoshi Nakamoto nevéhez fűződik a kibocsátása. Ez egy olyan nyílt forráskódú digitális fizetőesz, amihez nyílt forráskódú szoftver és peer-to-peer hálózat is tartozik. A peer-to-peer (P2P) hálózat lényege, hogy a számítógépek végpontjai egymással közvetlenül kommunikálnak, egyenrangú technológiai szinten. Az alapértelmezett rendszer úgy indult, hogy mindegyik gép a teljes adatbázis tárolja, így bármelyik gép kiesése a hálózatból nem okoz problémát az idő előrehaladtával.

Ez lehetővé teszi, hogy ne legyen szükség egy központi, felügyeletet ellátó szerverre, vagy hatóságra. Ez a fajta felépítés megakadályozza, hogy bármilyen szerv befolyásolja, vagy manipulálja a tranzakciókat és az árfolyamot, inflációt gerjesszen. Decentralizáltság egyik kiemelkedően fontos, bár sokat vitatott jellemzője ennek a rendszernek.

A Bitcoin mellett létezik a Tether és még több más alternatív kriptovaluta, melyek mind a globálisan sikeres peer-to-peer hálózathoz kapcsolt fizetőeszközök. Ezek a kriptovaluták az online térben léteznek és egy úgynevezett pénztárcafájlban biztonságosan jóváírhatóak. Küldésükhez, valamint a fogadásukhoz elegendő egy bitcoincím. Biztonságossá proof-of-work rendszer és a digitális aláírások teszik. A rendszer előnye – sokak véleménye szerint hátránya is -  ezen felül az, hogy maximális anonimitást ad, mivel a bitcoin cím egy kriptográfiai kulcspár publikus adatait tartalmazza csupán és nem ad információt személyes adatokról. Mindezek mellett egy személy bármennyi ilyen címet létrehozhat magának.

A kereskedések lebonyolításához devizatőzsde weblapokhoz lehet regisztrálni. A kereskedés ezeken az online felületeken történik. Ezeken a szolgáltatókon keresztül lehet átváltani a bitcoint devizára és vica versa. Egyre több kereskedés fogadja el fizetési eszközként, és ezen kereskedők száma az elmúlt években robbanásszerűen megnövekedett. Legjellemzőbb az amerikai dollár alapú kereskedés, az egyik, dollárt helyettesítő kriptodeviza a Theter, rövidítése USDT. Létezik euro alapú Theter is, de ennek nincs akkora bázisa, mint az amerikai dollárhoz kapcsolt piac.

A USDT használatát annak érdekében vezették be, hogy gyorsabban lehessen lebonyolítani hagyományos deviza tranzakciókat. Mivel vannak olyan bitcoin tőzsdék, melyeknek nincs banki kapcsolata, a Tether az egyik megoldás arra, hogy az ügyfelek pénzét valamilyen módon mégis kezeljék.

Ezek a mozgások online térben történnek és természetesen, mint minden piacon itt is sokszor jelentősége van annak, hogy milyen gyorsan tud tranzakciókat lebonyolítani egy-egy kliens. Ennek érdekében már olyan szoftverek és szolgáltatók is rendelkezésre állnak, melyek felgyorsítják a folyamatokat. Ilyen platform például a Provenance, amely bitcoin tranzakció gyorsító szolgáltatást nyújt az ügyfeleinek. A feladatot bitckoin miners közösségekkel való együttműködésén alapulva oldja meg. Négy egyszerű lépésben segít abban, hogy egy-egy adott tranzakció a lehető legrövidebb időn belül lezáruljon. Természetesen ezt úgynevezett gyorsítási díj ellenében végzi.

A bitcoin piaca a szakembereket és a politikát igen megosztó piac, ennek ellenére, vagy éppen ezért virágzik és folyamatosan bővűl, egyre több és nagy platform szándékozik ezen a terepen részt venni. Nyugodtan kijelenthejtjük, hogy a bitcoin megváltoztatta az e-kereskedelem alapjait.

Posted on