Közös Agrárpolitika Program lehet a járvány utáni válság helyreállítására a válasz?

Közös Agrárpolitika Program lehet a járvány utáni válság helyreállítására a válasz?

Közös Agrárpolitika Programot (KAP) hirdet az Európai Bizottság. Ennek a ’Termőföldtől az asztalig’ elnevezésű stratégiája lesz tervezetten a 2021-2027-es időszak meghatározó pillére. Ez a tavalyi évben megálmodott Európai Zöld Megállapodás mezőgazdaságot érintő része, azon belül is az élelmiszeripari szakpolitikát érinti. Tervezetten az egész élelmiszer értékláncot szeretnék újra reformálni. A cél a fenntarthatóság és ez a stratégia egyúttal az európai zöld megállapodásának (Green Deal) is számít.

Ez a stratégia a COVID-19 járvány során kialakult gazdasági válság utáni helyreállításban is nyomos szerepet töltene be. A stratégiában szereplő célok és feladatok:

-       30 százalékra növelni a védett természeti területeket, ahol semmilyen emberi beavatkozás nem történhet.

-       a növényvédőszereket csökkenteni kell mennyiségi- és hatóanyag tekintetben egyeránt.

-       a természetes élőhelyeket (mint füves mezsgyék, méhlegelő kultúrák stb.) vissza kell állítani a mezőgazdasági területek legalább 10 százalékán.

-       a biomassza energiatermelési célú égetéséhez kapcsolódó számokat csökkenteni kell.

-       magas biodiverzitású tájelemmé kell visszaállítani a mezőgazdasági területeke legalább 10 százalékát

-       biogazdálkodást kell folytatni a mezőgazdasági területek legalább 25 százalékán

-       legalább 25 ezer kilométernyi szabad áramlású folyószakaszt helyre kell állítani Európán belül.

Ez a közös agrárpolitikai stratégia abból a szempontból más, az eddigi stratégiáktól, hogy ebben konkrét, meghatározott számokról és célokról beszélnek. Nevesítve vannak a célok elérése érdekében elvégzendő feladatok. Ezen feladatokhoz nyilvánvalóan pályázati pénzek is társítva lesznek a jövőben. A biológiai sokféleség megőrzésére évi 20 milliárd eurót szán a bizottság, illetve az átalakuláshoz szükséges kutatás és innovációra 10 milliárdot.

Tervek szerint a mezőgazdasági gépek modernizációja is szerves része a programnak. Ez azért nagyon fontos, mert a 2020-as járvány időszaka következtében az új mezőgazdasági gépek forgalma jelentősen visszaesett Európa szinten. Megfigyelhető tendencia, hogy a használt géppiac viszont növekedésnek indult ezzel szemben. Önkormányzati és vállalkozói szinten is fontos, hogy megfelelő gépállománnyal rendelkezzenek ahhoz, hogy a célokban meghatározott feladatokat az elvártnak megfelelő prioritási szinttel tudják megvalósítani azok, akik a pályázatokat végrehajtják. Várhatóan előnyben részesítik majd az olyan cégeket, amelyek nem csupán mezőgazdasági gépek értékesítésére specializálódott, hanem vállalat mezőgazdasági és önkormányzati gépek javításával és karbantartásával is foglalkozik és a KAP-ban megfogalmazott stratégia által várható kereslet növekedésre válaszul folyamatosan bővítik a kínálatot.

Magyarországnak jó adottságai vannak ahhoz, hogy az elkövetkező időszakban élni tudjon a Green Dealben rejlő lehetőségekkel.

Posted on