Miért fontos a Cashflow Management a kezdő vállalkozásokban?

Miért fontos a Cashflow Management a kezdő vállalkozásokban?

Amikor egy jó terv már annyira nyom belülről, hogy eldöntöd, vállalkozásba kezdesz és megpróbálod az ötletedet pénzre váltani, akkor a jogszabályok és cégindítás útvesztőit is be kell járnod.

Ez nem elég, hogy megcsináld, mert kezdő vállalkozóként nagyon sok egyéb mindenre figyelned kell. Ami a legfontosabb, hogy a termékedet profi szinten elő tudjad állítani, akár szolgáltatásról, akár konkrét kézzelfogható termékről van szó. Lehetőség szerint a piacon ebben kiemelkedő legyél a konkurenciához képest, vagy találj egy olyan rést a piacon, ami még újdonság és ott vess lábat. Sajnos az nem elég, hogy profi terméked van, és a jogi útvesztőkön is átverekedted magad és számlát tudsz kiállítani hivatalosan és az adóhivataltól sem kell rettegned, mert tudod, hogy a tevékenységi körödhöz megvan a végzettséged.

Nem mindenki született közgazdásznak, így nehéz lehet, hogy a stratégiai célok meghatározása mentén nem elég csupán, hogy vállalkozóvá váltál és van terméked. Egy jó vállalkozó közgazdász is és a tudja, hogy a sikerhez marketing- és pénzügyi ismeretekre is szüksége van. A marketing során a termékedet, az árát, a célpiacodat és a velük való kommunikációt kell úgy meghatározni, hogy a vevők téged válasszanak és sikeres legyen az üzleted. Már ez maga elég kemény dió. De ez nem elég. Emellett nagyon fontos a pénzügyi tervezés is. Érdemes mindkét területen továbbképezni magad, vagy tanácsadót igénybe venni, ha nincs közgazdasági végzettséged. Érdemes pénzügyi tervet készíteni. Ehhez az interneten már nagyon sok segítséget kaphatsz. A pénzügyi terved készítésekor fontos szempont az is, hogy ne csak az eredménykimutatást vedd alapul, hanem cash-flow management is kell. A cash flow management azt jelenti, hogy pontosan tisztában vagy a céged aktuális cash, vagyis készpénz állapotával.

A likviditásodat is jelenti ez. Hiába pozitív az eredményterved, ha amellett nincs pénz a kasszában. Az eredménykimutatásod csupán a tervezett időszakodat követő pillanatnyi pénzügyi állapotot határozza meg. A cash-flow kimutatás, pedig az oda vezető utat. Ez a valós pénzösszegek változását mutatja, ami a beérkezett pénzek és kifizetett pénzek részletei és természetesen azok egyenlegei. Készítheted akár napi, heti, havi bontásban. Az induláskor kiemelkedően fontos szerepe lehet! Fontos, hogy Áfa tartalom nélküli összegekkel kell számolni, mert a bevételekből származó áfa nem a vállalkozásé.

Azért is fontos a cash-flow management mert a bevételek ingadozásával is számolni kell, az is lehet, hogy a számlázás után csak több idő múlva érkezik meg a számla után a bevétel összege. Addig a vállalkozás működését finanszírozni kell, készpénzre van szüksége a cégnek. Ebből láthatod előre, hogy a nyereségig tartó úton mennyit kell előre megfinanszíroznod a vállalkozásodban, hogy várhatóan hogyan tudnak majd csökkenni ezeknek a pénzinjekcióknak a szükségessége és mikortól áll majd saját lábon a vállalkozásod és termeli a bevételeket. Teljesen rendben van, ha ehhez az elején még nem értesz. Hidd el, kis figyelemmel te is megértheted és fegyelemmel pedig készítheted a kimutatást folyamatosan. Ha segítségre van szükséged, az is rendben van. Emiatt ne boruljon a vállalkozás. Érdemes előre látni a számokat. Azok általában jó mankóid lehetnek. Kérj segítséget, ha nem megy!

Posted on