Nemzetközi fuvarozói munkalehetőségek

Nemzetközi fuvarozói munkalehetőségek

Ha valaki nemzetközi szintéren szeretne dolgozni, akkor sok lehetősége van munkát szerezni. Ilyen munkahely a kamionon történő sofőrködés is.  Ami természetesen vizsgákhoz és szigorú feltételekhez és képességekhez kötött, de jó kereseti lehetőséget biztosíthat egy család számára.

Mindent a teljes kép szempontjából kell vizsgálni, de az biztos, hogy a kamionosok többet keresnek, mint a legtöbb ember ma Magyarországon. De azért ennek a szakmának is nagyon sok hátulütője van. Aki tényleg csak a pénz miatt vág bele, annak bele fog törni a bicskája, mert nem könnyű hivatás ez.

Sok ember nagyon szeret vezetni és jól is végzi ezt a műveletet. De nem biztos, hogy minden forgalomban jó érzékkel közlekedő ember alkalmas is erre a szakmára. A nemzetközi fuvarozásban sok nehézség is adódhat.

Miből is áll a fuvarozó tevékenység?

A nemzetközi sofőrnek egy átlagosnál sokkal nagyobb gépjárművel kell nagy tömegű terméket egyik pontról a másik pontba eljuttatni. Mindez térben a családjától és hazájától távol van. Sokszor idegen jogi- és kulturális közegben. A jogi közegben a közlekedési szabályok ismerete mellett ismernie szükséges az adott ország fuvarozással kapcsolatos szabályozóit, a biztonsági szabályokat, a pénzügyi- és vámolással kapcsolatos rendelkezéseket. Gyakran a domborzat és az időjárási feltételek is nehezítik a feladatot, azzal is tisztában kell lennie és alkalmazkodnia kell. Ügyelnie kell a rakomány épségére. Adminisztrációs feladatokat is el kell tudnia látni. Ismernie kell a gépjárművének műszaki állapotát, képesnek kell lennie megfelelően használni, a hibákat meghatározni és szükség esetén elhárítani.

A fentiek alapján szükséges képességek az alkalmazkodási képesség, fontos, hogy a hosszabb távú egysíkú tevékenységet is jól tűrje az, aki erre adja a fejét. Szüksége lesz idegennyelv ismeretre.

Milyen engedélyek és végzettségek szükségesek?

Magyarországon a Foglalkozások rendszere a FEOR rendszer. Ebben szerepel Tehergépkocsi-vezető, kamionsofőr foglalkozás. Az határozza meg, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni, milyen engedélyekkel és vizsgával kell rendelkeznie minden kamionsofőrnek ma Magyarországon.

Mindenképpen szükséges megfelelő kategóriájú jogosítvány, Pályaalkalmassági vizsgálat, Gépjármű Képesítési Igazolvány megszerzése, Veszélyes áruk közúti szállításáról szóló bizonyítvány, Digitális Tachográf kártya. Az is szabályozott, hogy mely cégek alkalmasak és milyen módon ezeknek a tanfolyamoknak a szervezésére. A tanfolyamok legtöbbször korhoz és bizonyos előzetes feltételekhez kötöttek. Természetesen van elméleti és gyakorlati vizsgarészük.

Mit tehet az, akinek már rendelkezik minden engedéllyel?

Érdemes a külföldi oldalakon is munkát keresni, nem csupán a magyar logisztikai cégeknél. Sokszor sokkal jobb feltétellel lehet valaki munkavállaló, amennyiben külföldi cégnél alkalmazzák. A biztosítási és nyugdíjrendszer is sokszor sokkal kedvezőbb egy külföldi országban.

Amennyiben valaki ilyen irányú keresésbe kezd az interneten, érdemes a Google-ben német oldalakra is rákeresni Arbeitsplatz LKW Fahrer kulcsszóval.

Posted on