Stresszkezelési lehetőségek a karantén idején

Stresszkezelési lehetőségek a karantén idején

Az idegen helyzetekre, mint amilyen most ez a karantén időszak is, a szervezetünk stresszel reagál. Nincs életveszélyes helyzet, mégis legtöbbünkben régebbi háborús kollektív emlékek jönnek fel és az általános szorongás az elmúlt hetekben tapintható volt a levegőben. Talán az első sokk hatások már lecsengőben vannak, de a hírek folyamatosan arról szólnak, hogy a helyzet még hosszabb hónapokon keresztül is kezelést kíván.

Az ilyen hosszabb távú stressz megterheli a szervezetet. Ilyenkor adrenalin- és kortizol szint növekedés figyelhető meg a szervezetben. Ezek hormonok és az a feladatuk, hogy aktiválják  a pulzust, vérnyomást és az izmokba vér tolul. Ez az üss vagy fuss válasz kevésbé életveszélyes helyzetben is aktiválódik stressz hatására. A hosszabban elhúzódó bizonytalan helyzetek, mint a covid 19 időszaka állandósítja a szervezet készültségi állapotát. A hormonok folyamatosan jelen vannak a véráramban, ez kimeríti a szervezetet és gyengíti az immunrendszert. Az ördögi kör így bezárul, hiszen a cél pont az, hogy az immunrendszert most a vírussal szemben erősítsük.

Mit tehetünk a folyamatosan fennálló stressz esetén?

Stresszoldó gyakorlatokat érdemes megtanulni és megismerni, hogy melyik működik személyre szabottan.

Az egészséges életmód, a mozgás, az egészséges ételek

Talán ezek a legfontosabbak, hiszen az immunrendszer működését ezek támogatják a leginkább. A karantén alatt szerencsére mindenki megtalálhatja a vérmérsékletének való egyéni mozgásformát. Futni, sétálni, biciklizni el lehet menni minden nap. Most még az időnkből is kitellik, de akár online jógaórára is lehet jelentkezni, vagy aerobic jellegű mozgást is lehet végezni, rengeteg videó van a youtube-on ilyen témákban.

 

A megfelelő étkezésre is talán több időnk van most odafigyelni. Nem kell feltétlenül nagyon drága ételeket enni. Több nyers zöldséget, gyümölcsöt érdemes enni. A fermentált zöldségek nagyon támogatják az immunrendszert, hiszen probiotikus hatással rendelkeznek, amelyek a szervezet jó baktériumati támogatják. Naponta legalább 2 liter vizet, gyógyteát érdemes inni.

A zene és a művészetek ereje

A karantén időszakára mindenkinek érdemes kiválasztania, hogy számára mi az, ami leginkább örömet okoz a művészetek között. Vannak, akik szeretnek rajzolni. Amikor egy adott képet másolunk le ceruzával az egy finom pszichés gyakorlat, mely segít abban, hogy a jelenbe hozzuk a fókuszunkat és ne oda, amitől félünk. De vannak, akik festeni szeretnek, vagy bármilyen alkotó tevékenységet érdemes ilyenkor választani. Filmeket már online sok szolgáltató oldalán ingyenesen is el lehet érni. Érdemes belebújnunk egy-egy lélekemelő filmbe, sorozatba, könyvbe ilyenkor. Teljesen más világba kerülünk általa és a szervezetünk is biztosan meghálálja ezt a fajta stresszkezelést. Másik nagy csoport a zenék világa. Rengeteg zene van, amely segít stressz esetén. Zenét séta közben, otthon is lehet hallgatni. A sporthoz is jó. A zene letöltés is ingyenes szolgáltatás már. A youtube-on mindenki ingyenesen válogathat zenéket a youtube zene letöltés  leginkább a youtube mp3 zene letöltés linkek elérésével a legegyszerűbb.

Reméljük, hogy a karantén időszakának hamarosabb könnyebb része érkezik, de arra tanít, hogy ezeket a stresszkezelő jó szokásokat érdemes beemelni a mindennapi életünkbe ezután is.

Posted on