Elegánsan a munkaerőpiacon

Elegánsan a munkaerőpiacon

A munkaerőpiacon érdemes kicsit mélyebben megismerni a tapasztaltabb szakértők tanácsait, hiszen nagyon sok múlik azon hogyan és milyen körülmények közé adjuk el magunkat a szakmai berkekben. A munkánk a mindennapunk része és igen meghatározza az életkörülményeinket. Nem csupán azt kell figyelembe venni, hogy mennyi a fizetés, bár az nagyon sokat jelent, de mellette érdemes az egyéb körülményeket is mérlegelni.

Fontos a munkafelvételin pontosan megismerni a cégen belüli hosszabb távú szakmai fejlődési lehetőségeket. Mennyire lehetséges az, hogy a cég beiskoláz minket és milyen feltételeket vár el cserébe. Érdemes a fejlődési ív mellett azt is megérteni, hogy a mindennapokban milyen körülmények között fogjuk élni az életünket. Fontos megismerni a munkaidőbeosztás lehetőségeket, mennyire flexibilisek, mennyire lehet akár a napi munkaidőben flexibilisen a munkaidő kezdetét és végét kezelni? Lehet-e olyan, megegyezés, hogy akár heti kevesebb, mint 5 munkanapban szerződni? A flexibilitás mellett érdemes megtudni, hogy a túlórákat hogyan kezelik, milyen bérezés jár és van-e valamilyen korlátja. A munkaidő mellett nagyon fontos a munkakörnyezet. Mennyire lehet privát szférája egy adott munkahelyen mondjuk egy irodában a munkavállalónak. Mennyire megfelelő a környezet a munkavégzés szempontjából, a megfelelő eszközök és információk biztosítottak-e. Ki lesz az ember főnöke és milyen a munkahelyi hangulat az emberek között. Milyen a csapat és a vezető milyen stílusú munkát vár el.

A munkafelvételi beszélgetésen mindenképpen pozitív képet fest a munkavállalóról az, ha komolyan veszi a részleteket és a saját határait és lehetőségeit ismeri, hiszen ebben az esetben nem csupán az árulkodik róla, hogy felelősen gondolkodik, hanem az is, hogy hosszabb távban szeretne elköteleződni egy számára is alkalmas munkahelyre.

A felvételi beszélgetéseken természetesen nem csupán a cégnek kell vonzalmat ébresztenie a munkavállalóban, hanem a munkavállalónak is el kell adnia önmagát. Ehhez is sok értékes információt lehet kapni a szakemberektől. A szakmai végzettség és tapasztalat természetesen nagyon sokat nyom a latban. A fentiekben leírt komolyabb kérdések és a munkahelyi munkakörnyezet és minőségi munkavégzés irányába való igény is már egy pozitív képet festhet arról, hogy mennyire felelős személyiséggel van dolga a felvételiztető szakembernek. És természetesen a tárgyalási stílus, a testbeszéd, az első benyomás az még mindezek mellett, ami általában el szokta dönteni végsősorban a mérleg nyelvét. Nem is gondolná az ember, de majdnem ugyanolyan sokat nyom a latban az a pillanat, amikor belép a megbeszélés helyszínére és a felvételiztető szakember rápillant a jelöltre. Igen fontos az öltözködési stílus, hogy mennyire megfelelő, hogy milyen minőségű, hogy mennyire önazonos. A harmónia és stílus megteremtéséhez igen fontosak a kiegészítők is, mint egy megfelelő karóra a férfiaknál, vagy egy igényes ékszer a hölgyeknél. 

Posted on